martes, 17 de noviembre de 2015

Seguretat a Internet



Avui a classe hem tractat el tema de la seguretat a internet, del ciberassetjament i hem proposat alguns mètodes per tal de detectar-la i evitar-la.
Un cas podria ser el grooming o ciberassetjament sexual a menors, que es tracta d'una forma d'assetjament sexual en la que els adults es guanyen la confiança dels menors, enganyant-los, amb la intenció d'obtenir satisfacció sexual (gairebé sempre obtenen imatges o vídeos dels menors nus).
Un altre tipus d'assetjament als centres educatius és compartir informació personal com, per exemple, fotos i contrasenyes a persones desconegudes. Això provoca absentisme a l'escola i baixa del rendiment de la persona que està sent assetjada, poden arribar a tenir fins i tot trastorns alimentaris i de la parla.

Les conductes de ciberassetjament són varies: amenaces, fotografies i escrits despectius a blogs i fotologs, suplantació d'identitats, enquestes a internet amb voluntat d'humiliar, insults i enviar programes brossa o virus.
Els companys tampoc ajuden i molts cops fan sentir a l'assetjat culpable del que li passa, fan bromes desagradables i utilitzen la marginació contra ell, incitant a altres a fer-ho.

Després de compartir aquesta informació, hem de saber com actuar davant d'una situació de ciberassetjament:
En primer lloc cal saber quines persones estan implicades, després s'ha de deixar clar que no es permetran aquest tipus de violència fent saber quines seran les sancions. L'assetjador ha d'admetre la seva responsabilitat i disculpar-se, el centre haurà d'aplicar les mesures correctores en base del decret d'autonomia dels centres educatius. Per últim, les sancions han d'estar assessorades pel professorat orientador i tutor en els temes de projectes de convivència.
Hi ha diferents tipus de normatives preventives enfront del ciberassetjament, com la normativa de protecció de dades, d'ús d'imatge, protecció jurídica del menor i la protecció civil al dret a l'honor, intimitat personal i a la pròpia imatge.

Les tecnologies aporten avantatges a l'educació però se n'ha de fer un ús adequat. Quan les persones no són conscients del risc d'aquestes poden aparèixer problemes com l'addicció o la vulneració de drets.

No hay comentarios:

Publicar un comentario